29 лютого 2012 р.

Як козаки розважалися

Гайдукевич Анна

Як же козаки розважалися в давнину? Окрім того, що ворога-супостата нищили, топтали, так іще були відомі своєю задерикуватістю і в мирні часи. І ніщо не могло стримати вільний і дикий козацький дух. Були й такі, яких називали характерниками. Як переповідають люди, вміли вони всякі дива творити. То раптово зникали, ніби їх і не було, і в іншому місті з’являлися, а ще вміли вони погоду змінювати. Щоправда, це тільки легенди і не всі в них вірять і знають. То чим же найперше славляться козаки як у нас на Україні, так і закордоном?

Всі знають образ бравого вояки верхи на вороному коні, що мчить на зустріч ворогу. Силою і відвагою славиться мужнє козацтво. Проте, давно вже перевелося воно на Вкраїні. Та хіба можна викорінити кров та дух козацький у їх нащадків? Ми – їх спадкоємці. І зараз приймаємо від них естафету звичаїв та традицій. У нашій школі це можна помітити одразу. Усе браве козацтво (хлопці, і навіть дівчата)збирається розважатися. І не інакше, як на спортивних змаганнях.

Номери художньої самодіяльності, газети, підтягування, кидки в кільце, піднімання гирі, стрибки через скакалку, лазіння по канату та його перетягування – це конкурси, вигравши в яких можна було отримати перемогу над опонентом. Найкращі результати показали 11-А та 11 –Б клас. Вони й стали переможцями. Дружба, разом із козацьким завзяттям, перемогла.