29 лютого 2012 р.

Масниця

Гайдукевич Анна

Колодій, Ма́сниця, Масляна, За́пусти, Пу́щення, Сиропу́ст, Сиропу́сний тиждень, Си́рна неділя, Ба́бське свято, Зага́льниця, Ніжкові заговини...усіх назв цього свята, що поширені в народі, і не перерахувати! З часів язичництва, з часів поклоніння богам, що втілюють в собі образи могутніх сил природи, прийшла до нас Масниця.

Зараз, у часи спрощення, відкидання традицій, губиться їх значення та сенс. Наприклад, готуючи млинці ми навіть не підозрюємо, що у наших предків ця страва призначалася лише для поминання усопших. Не усвідомлюємо ми й значення обрядів, традицій, успадкованих від прадідів-дідів. А хто знає, що спалення опудала Маслениці символізує те, що язичницька богиня Мара ( богиня мороку, страху у праслов’ян) поступається весні, сонцю, теплу? Масляниця( день весняного рівнодення) в нашій уяві пов’язана із нечистою силою. Це – відголоски минулих віків, що ще залишилися у нашій буденності.

Не дивлячись на намагання християнської церкви викорінити залишки язичництва, сліди древніх вірувань все ще залишаються в житті слов’ян сьогодення. Вплив християнства докінця не зміг усунути залишки язичницьких вірувань. У більшості випадків християнські свята змішуються з язичницькими, що надає їм особливого таємничого відтінку. Оскільки це свято здавна уособдювало в собі зародження нового життя та смерть старого, в цей день було заведено сватати людей, щшо ще не мали власної сім’ї. А ще на знак примирення та злагоди, влаштоувались прийоми рідні – теща запрошувала зятя, невістка – свекруху, тощо.

На даний момент Масниця – це свято, яке передбачає укріплення фізичної та духовної сили перед Великим постом. Ми повинні підкріплювати себе не тільки смачними стравами, що є традиційними в Бабський тиждень (варенники, млинці, пиріжки), а й духовною їжею, оскільки під-час Колодію заведено прощати та просити пробачення у людей, перед якими ми завинили.

У різних областях України, Росії, Білорусії, у різних містах, чи навіть селах, існують різні способи відзначати це свят. Проте є й загальна схема святкування – після численних веселощів, частування стравами спалюється опудало Маслениці.

Таким чином було проведено і святкування у Піщанці. О десятій годині рнку біля Будинку культури зібралися люди, які хотіли гарно зустріти весну або ж просто гарно провести час. Окрім концертних виступів було підготоване ще багато сюрпризів. Від кожної територіальної громади Піщанського району було представлено святкові столи. Чого тільки на них небуло! І вареники в сметані, і пиріжки, і, звичайно ж, млинці їз різними начинками. Усі ці страви радували нетільки око, а й збуджували аептит своїми ароматами.

Жінки та чоловіки у різнобарвному святковому одязі, святкова атмосфера – все це ніби повертає нас до старовини, огортає неповторним колоритом української культури. Вчителі та учні Піщанського НВК порадували всіх присутніх піснями, виставами. Після закінчення концертних виступів та загального частування настав кульмінаційний момент – спалення опудала. І ось уже загорається яскравим полум’ям солома, вогонь стовпом здіймаєть в небо – нехай буде родючою земля, на яку впаде попіл опудала Масниці!