04 грудня 2011 р.

Естетична, пізнавальна і виховна функція української літератури

Колесник Ігор

З давніх-давен люди постійно висловлювали свої думки, почуття, переживання, мрії в художніх творах, виражали в них свій життєвий і трудовий досвід. Саме в літературних творах змальовані події кожної епохи, виражені особливості світосприймання і світогляду тогочасних людей, їхні інтереси і прагнення. Словесне мистецтво кожного народу завжди було тісно пов’язане із життям і становило художню історію суспільства.

Для того, щоб з належною повнотою сприйняти художній твір, написаний у минулому, потрібно його пропустити через себе, прожити його. Таким чином ми стаємо свідомішими, освіченішими людьми, з якими є про що поговорити. Саме цього нас вчать на уроках української літератури.

Нещодавно у нашому класі відбувся урок позакласного читання під керівництвом вчителя української мови та літератури Бернацької Олени Миколаївни. А тема цього уроку «І.П Котляревський і його твір «Наталка Полтавка». Цей твір ми не просто прочитали, ми дійсно його прожили, спробували вжитися в роль артистів і в нас це вийшло доволі непогано. Головну героїню твору Наталку зіграла Мордан Олександра, Петра - Заремба Вікторія, Миколу – Колесник Ігор, Дерпелиху – Житкевич Яна, Вороного – Малюта Аліна, Виборного – Рибаченко Тетяна, П’єса супроводжувалася словами автора – Бурлаки Юлії. Присутні із задоволенням вітали нас і ми зрозуміли, що все це дійсно потрібне кожній молодій людині. Адже ми є творцями нашої історії, а для того, щоб її створити, потрібно повчитися у попередніх поколінь.

Отже, багатство творів видатних майстрів літературного слова є важливим фактором нашого життя і необхідною умовою для підготовки людини до її праці. Лише за допомогою літератури ми станемо духовно багатими, всебічно розвинутими особистостями, які зможуть прославити нашу Україну і творити її історію.