12 вересня 2009 р.

День Піщанки

Комаровська Катя

12 вересня Піщанка відсвяткувала своє 275-річчя. Усі жителі селища стали свідками яскравого і гучного святкування, яке ще довго пам’ятатимуть.

Дуже часто саме нашу невелику, але дуже мальовничу Піщанку називають перлиною Поділля. Вперше вона з’являється в історії у 1734 році під назвою “Піщана”, і тільки через 50 років стала уже Піщанкою. Сама назва селища походить від слова “пищати”, а не “пісок”, як стверджують деякі дослідники. Історія селища багата і цікава – Піщанка ніколи не залишалася осторонь історичних подій.

Урочисте відкриття свята відбулося о 15.00 біля районного Будинку культури. Програма святкування була дуже цікавою і колоритною – на головній вулиці розгорнулось дитяче казкове містечко, територіальні громади сіл району представляли свої світлиці “Людська стежина – вишитий рушник”. О 16.20 розпочався блок дитячої творчості “Мистецьким зорепадом квітують дитячі таланти Піщанщини ”, з концертом виступили представники культури і мистецтва з Тульчина, ансамблі народних інструментів і наш народний вокально-інструментальний ансамбль “Лаври”.

Була організована святкова програма для ветеранів “Шана молодих – вам, сивочолі ветерани”. У районному Будинку культури відбулась картинна виставка художників району і літературна світлиця “Ми прагнемо словом святити душі”. Вчитель молодших класів нашої школи Ільченко Оксана Іванівна була запрошена до літературної світлиці.

Після відкриття свята біля Будинку культури, відбувся огляд і захист світлиць. Піщанку представляв дитячий виховний заклад “Райдуга” (завідуюча ДНЗ – Дмитренко Лариса Олександрівна) і НВК-гімназія. У всіх гостей піщанської світлиці частували борщем і кашою, варениками і короваєм. НВК-гімназія поставила народну казку “Колобок”, в якій були задіяні як вчителі школи так і учні.

Найцікавіша частина свята – святковий карнавал – почався о 21.30. Майже всі школи району взяли у ньому участь. Учні нашої школи (танцювальні колективи “ЮМІР”, “Глорія” , учні 10 та 11 класів) очолювали колону.

Здавалося, вся Піщанка усміхалась і сяяла святковими вогниками, ще довго лунали пісні і феєрверки.